Ontspanningsmassage Nijmegen, gebaseerd op drukpuntenmassage
vanuit het TCM (Traditional Chinese Medicine) principe. Bel: 0654 291 690.

Over TCM in het kort:

TCM staat voor Traditional Chinese Medicine (Traditionele Chinese Geneeskunde). Het staat voor een grote verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken welke in duizenden jaren ontwikkeld en toegepast zijn. In het westen hebben wij door specialisatie en vertechnisering vaak het overzicht van het geheel verloren, binnen de TCM echter, wordt het lichaam als onderdeel gezien van zijn omgeving. Het grootste verschil ligt wellicht in het feit dat wij in het westen ons voornamelijk bezig houden met het oplossen van symptomen en gevolgen, terwijl binnen TCM het voorkómen van aandoeningen prioriteit heeft. Als voorbeeld: In China worden artsen vaak betaald om een mens gezond te houden terwijl wij hier naar een arts toegaan (en betalen) als we reeds ziek zijn geworden.

Eén van mijn leraren, dr. Li Jie, gaf als voorbeeld dat een zangeres, wonend in een vochtig souterrain wellicht een overbelasting zou kunnen hebben van haar stembanden en hierdoor last zou kunnen gaan krijgen van haar stembanden, luchtwegen, schimmels maar ook gewrichtspijnen etc. Door de mens als onderdeel van het geheel (en met name zijn directe omgeving) te zien, kan balans tijdig hersteld worden en zwakke punten bij voorbaat versterkt worden. Een TCM arts kijkt dan ook naar de situatie van het lichaam op dat moment en de omgevingsfactoren; waar deficiëntie is, wordt er toegevoegd terwijl excessen weggenomen dienen te worden. Er wordt getracht naar een optimaal balans van lichaam en geest binnen zijn omgeving.

Er zijn binnen de Chinese geneeskunde veel richtingen, waarbij acupunctuur (energetische manipulatie middels naalden) en Tai Chi  het meest bekend zijn. Maar ook kruiden, Tui-Na (massage en drukpunttechnieken) en voedingsleer maken er een groot deel van uit (dan heb ik het natuurlijk niet over het Chinese restaurant op de hoek).

De Chinese geneeskunde vindt zijn oorsprong duizenden jaren geleden (de eerste medische aantekeningen zijn zelfs van lang voor het begin van onze jaartelling – 2698 tot 2598 v. Chr. -) en is ontwikkeld door directe observaties die men in eerste instantie direct uit de natuur waarnam. Deze kennis van de natuur en geneeskunde is in duizenden jaren ontwikkeld, getoetst en goed bewaard (en lang voor het westen verborgen) gebleven.

Alle behandelingen middels TCM worden uitgevoerd volgens een filosofisch raamwerk gebaseerd op veelomvattende, systematische theoretische structuren. Hieronder vallen onder andere de meridianen, de vijf elementen en het Yin Yang systeem.

Mijn massagebehandelingen zijn gebaseerd op de principes van TCM.

Voor meer informatie kan je altijd contact met mij opnemen via mail: info@prevital.nl of bel: 0654291690.